אורי יהלום Uri Yahalom
מאמרים כלליים

האם בינה מלאכותית יכולה לפתח תודעה?
במאמר זה אני סוקר שתי סוגיות בעולם הבינה המלאכותית, המייצגות זווית ראייה שונה במקצת מהעיסוק העכשווי בנושא. ובסיום עונה על השאלה שבכותרת.
אך לפני שנתחיל, אני רוצה להגדיר את המושג בינה מלאכותית בדרך הבאה: "בינה מלאכותית היא פעילות אלקטרונית, המדמה את אופן החשיבה של מוח האדם רק בדרך הרבה (הרבה!) יותר מהירה, והרבה יותר יעילה."
אני מניח שההגדרה נראית טריוויאלית לרוב הקוראים, עם זאת, ההגדרה כפי שכתבתי אותה חשובה בעיניי. למה? כי לכולנו ברור שמחשבים פועלים הרבה יותר מהר ויעיל מבני האדם. אבל מכיוון שעיצבנו את העולם על פי דרך החשיבה שלנו, הדגש בהתייחסות לבינה המלאכותית היא עד כמה היא מסוגלת לחשוב, או לפעול כמונו – בני האדם.
סוגייה ראשונה: אופן החשיבה
כשחושבים על בינה מלאכותית כיום...

איך מגייסים עובדים לסטארטאפ שאין לו כסף
אם אתה לא יכול לשלם בכסף, כתוב בפרק א’ במדריך לסטארטאפיסט המתחיל, תשלם בחלומות. רוצה לומר: אם אתה רוצה שמישהו יעבוד עבורך – תשלם לו. אם אין לך כסף לשלם לו – תן לו אחוזים מהסטארטאפ. הרעיון פשוט: להשתמש במה שיש במקום במה שאין.
הקוראים מתחלקים בשלב זה לשניים: קבוצה אחת חושבת שזה רעיון מבריק ולא מבינה בשביל מה צריך לכתוב מאמר שלם על נושא הניתן לתמצות בפסקה אחת. השנייה חושבת שאין לי מושג על מה אני מדבר. ההבדל בין השניים הוא שהאחרונים גם ניסו את זה.

חדשנות משבשת חיים - מדפסות תלת מימד
אחד הטרנדים החמים בתחום החדשנות עוסק ב-חדשנות משבשת. חדשנות או טכנולוגיה משבשת, הוזכרה לראשונה ב-1997 על ידי פרופסור כריסטנסן קלייטון מאוניברסיטת הרווארד בספרו “דילמת החדשן”. הכוונה היא לטכנולוגיה חדשה שנכנסת לשימוש והופכת על פיו תחום טכנולוגי קיים. לדוגמא, ההשפעה של הטלפון הסלולארי על הטלפוניה הקווית. הטכנולוגיה החדשה לא תמיד מעלימה את הטכנולוגיה הקיימת (ולראייה אנחנו עדיין משתמשים בטלפונים קווים), אבל היא מזעזעת את השוק הקיים.
הסיבה לכך שחדשנות משבשת הפכה לטרנד כה חם, היא פוטנציאל הנזק או התועלת (תלוי באיזה צד אתם) העצום הצפון בה. ההשפעה שלה עלולה (או עשויה) להיות כה קריטית, והיכולת שלנו לצפות אותה כה דלה, עד שהיא הפכה למוקד שמרתק ומבעית גם יחד את עולם העסקים.

איך מנהלים מצליחים מקבלים החלטות?
לפני כמעט מאה שנה קבע נפוליון היל כי: מנהלים מצליחים מקבלים החלטות מהר ומשנים אותן לאט אם בכלל, ומנהלים כושלים מקבלים החלטות לאט אם בכלל, ומשנים אותן מהר. וכבר קרוב למאה שנה שמאמנים עסקיים חוזרים על המנטרה הזאת בצורות שונות בכל הרצאה או סדנה המכבדת את עצמה.
מעבר לנכונות קביעה זו, שהוכחה פעם אחר פעם, קשה למצוא בספרות תשובה מניחה את הדעת לשאלה הפשוטה: למה זה ככה? ואת רוב העצות הניתנות בסדנאות ניתן לסכם כ: “תחליטו מהר ובצורה נחושה”. שזה כמו לומר “תירגע” למישהו שהרגע איבד את עשתונותיו.